در اردیبهشت ماه سال 1349 شمسی «سازمان جلب سیاحان» تهیه طرح توسعه دو مرکز جهانگردی آبهای معدنی سرعین و لاریجان را به مهندسین مشاور امکو، در همکاری با موسسه بینالمللی دکسیادیس و مشاور مرجان واگذار نمود. هدف اصلی دولت از ایجاد این مراکز، بهرهبرداری بهتر و صحیحتر استفاده کنندگان داخلی و همچنین جلب گردشگران خارجی است که احتیاج به درمان با آبهای معدنی دارند.
به طور کلی هدف از اجرای این طرح جامع جهانگردی، سازمان دادن به مصارف زمین موجود در یک محدوده معین و جلوگیری از توسعه بی تناسب آن در آینده با در نظر داشتن مسائل محیطی و مساعدت و تشویق فعالیت های توسعه اقتصادی از طریق ایجاد زیربنای فیزیکی مناسب و تعیین مقررات ساختمانی است. مضافاً اینکه در طرح جامع می باید وسایل تفریحی را در نظر گرفته و به خصوص محیط خوشایندی را ایجاد نماید؛ با توجه به این اصل مورد قبول که وجود تسهیلات خاص سرگرمی های مناسب سهم به سزایی در ارضای خاطر بیماران داشته و بنابراین نتایج درمانی هیدروتراپی را به طور اساسی افزایش می دهد.
در این مطالعات انواع نیازهای گردشگرانی که برای هیدروتراپی به سرعین آمده اند، مورد محاسبه قرار گرفته است؛ از جمله تعداد تختخوابهای مورد نیاز در قالب هتلها، مهمانخانهها، چادرها، ویلاها و خانههای شخصی، از سال 1970 تا سال 2000 میلادی، به دقت محاسبه شده است. در پیرامون چشمه های آب معدنی سرعین، کمربند سبزی به عرض حداقل 30 متر در نظر گرفته شده است که علاوه بر محافظت از چشمهها، میتواند تفرجگاهی برای بیماران و سایر گردشگران باشد.
طبق برآوردهای صورت گرفته در این پروژه، مجموعه هزینه ها و مخارج توسعه طرح آب های معدنی سرعین، از سال 1970 تا سال 2000 میلادی، برابر با حدود 150 میلیون تومان محاسبه شده است.
تهیه طرح جامع گردشگری سرعین، با توجه به فاصله نزدیک دو شهر سرعین و اردبیل (30 کیلومتر) تأثیرات متقابلی بر یکدیگر خواهد داشت. با توسعه سرعین و پیاده شدن طرح، عوامل زیر در بهبود وضع اقتصادی اردبیل موثر واقع خواهد شد:
الف) رشد توریسم و ازدیاد جمعیت در سرعین باعث می شود بازاری جدید برای فروش و عرضه کالا در اردبیل به وجود آید.
ب) جذب کارگر و کارمند و متخصص فنون و به طور کلی جذب نیروی انسانی از اردبیل و ایجاد کار برای آنها
ج) وجود آثار تاریخی در اردبیل و بازدید از شهر برای گردشگرانی که به قصد استفاده از آب های معدنی به سرعین می آیند قابل توجه بوده و این مطلب مکملی برای جذب گردشگر بیشتر است.
د) استفاده از تفریح گاهها، سرویس های فرهنگی و ... موجود در اردبیل توسط ساکنین محلی سرعین و جهانگردانی که به قصد استفاده از آب های معدنی به سرعین خواهند آمد.
ه) سرمایه گذاری بیشتر در سرعین توسط تجار اردبیلی و مالکین که در حال حاضر صاحب تاسیساتی در سرعین هستند و ایجاد درآمد برای آنها؛ عواملی که مورد اشاره قرار گرفت در بهبود وضع اقتصادی اردبیل موثر بوده و قطب توسعهای برای این شهر خواهد بود.
به علاوه سرعین با دارا بودن آب و هوای خنک در تابستان می تواند به عنوان ییلاق مورد استفاده ساکنین اردبیل قرار گرفته و با ایجاد هتل های مناسب، حمام های بهداشتی و تأسیسات شهری سرعین می تواند ساکنین اردبیل را به خود جذب کرده و در آینده اشخاص بیشتری را به خود جلب نماید.
کارفرما: | سازمان جلب سیاحان |
استان: | اردبیل |
سال شروع: | 1349 |
هدف از مطالعه و تهیه طرح های جامع و تفصیلی، ایجاد مراکزی به منظور تامین خدمات و تاسیسات مورد نیاز روستائیان مرکزحوزه و اقمار آن با توجه به توسعه آینده می باشد.